Δημοσιεύθηκε στην Ανακοινώσεις,Δράσεις,Κείμενα

10 Απρίλη 2021: 102 χρόνια από τη δολοφονία του Εμιλιάνο Ζαπάτα

102 χρόνια από τη δολοφονία του Εμιλιάνο Ζαπάτα

Σαν σήμερα, στις 10 Απριλίου του 1919, ο Εμιλιάνο Ζαπάτα δολοφονείται από κυβερνητική ενέδρα κατά τη διάρκεια των γεγονότων της μεξικανικής επανάστασης των χωρικών για την αναδιανομή της γης που καπηλεύονταν οι μεγαλογαιοκτήμονες μιας τότε ακόμα φεουδαρχικής οργάνωσης της κοινωνίας. Η αγροτική μεταρρύθμιση την οποία οραματίζεται ο επαναστάτης Ζαπάτα με το Σχέδιο Αγιάλα που συντάσσει τότε μαζί με τον αναρχικό δάσκαλο Οτίλιο Μοντάνιο Σάντσες, συμπυκνώνεται στο σύνθημα με το οποίο «οπλίζει» τον αντάρτικο αγώνα των φτωχών αγροτών: «Γη και Ελευθερία». Παρά τις μεγάλες νίκες των επαναστατημένων χωρικών, στρατιωτικά οργανωμένων ως «Απελευθερωτικός Στρατός του Νότου» στον οποίο συμμετέχουν άντρες και γυναίκες, ο αγώνας ηττάται από τις κυβερνητικές δυνάμεις λίγο μετά τη δολοφονία του Ζαπάτα.

Κάποια χρόνια αργότερα, την 1η Ιανουαρίου του 1994, ο Ζαπάτα ξαναγεννιέται στη μεξικανική γη, μέσα στα δάση και τα βουνά της Τσιάπας, «κρύβει το πρόσωπό του για να τον δούμε», «πεθαίνει για να ζήσει» και φωνάζει με όλη την επαναστατική ορμή των ιθαγενών Ζαπατίστας του EZLN «ένας άλλος κόσμος, που μέσα του χωράει κόσμους πολλούς, είναι εφικτός». Η φλόγα του ζαπατιστικού αγώνα μένει δυνατή 27 χρόνια τώρα ώσπου παίρνει την απόφαση να θεριέψει: έρχεται η 1η Ιανουαρίου του 2021 και οι λέξεις-μήτρες μιας άλλης γλώσσας ενός άλλου κόσμου, οι λέξεις αυτές των απανταχού αγώνων για την καταστροφή του καπιταλιστικού κόσμου και τη δημιουργία ενός κόσμου δικαιοσύνης, ισότητας και ελευθερίας ανταμώνουν στη Διακήρυξη Για Τη Ζωή που συνυπογράφουμε με τ@ς Ζαπατίστας συλλογικότητες και άνθρωποι που αγωνίζονται απ’ όλη την Ευρώπη. Οι Ζαπατίστας ταξιδεύουν στην Ευρώπη για να γίνει πράξη μια συνάντηση ήδη εκπληρωμένη στην καρδιά, στο φέγγος κάθε αγώνα για την αξιοπρέπεια. Ταξιδεύουν για να ενώσουν τις φωνές τους απ’ άκρη σ’ άκρη οι σημερινοί αγώνες σε κάθε μικρή γωνιά αυτού του κόσμου, για να συναντηθούν και να θεριέψουν οι σημερινοί αγώνες για τη ζωή: για τη γη και την ελευθερία!

«Δεν είμαστε μια νησίδα αλλά μια βάρκα που πλέει για να συναντήσει μια άλλη βάρκα… και μια άλλη βάρκα… και κωπηλατώντας όλες μαζί να χαράξουμε στον ορίζοντα τη στεριά που ονειρευόμαστε»

«Απέναντι στα δυνατά τρένα, τα κανό μας… Απέναντι στα τείχη και τα σύνορα, η συλλογική μας πλεύση. Απέναντι στο μεγάλο κεφάλαιο, το κοινό μας χωράφι. Απέναντι στην καταστροφή του πλανήτη, ένα βουνό που ταξιδεύει αξημέρωτα…»

Το Σπόρι

Σχολιάστε