Δημοσιεύθηκε στην Ανακοινώσεις - Ενημερώσεις,Δράσεις,Κείμενα

Ενάντια στην πανδημία κυριαρχίας και καταστολής…

Το κείμενο του Σποριού που μοιράστηκε στην πόλη του Ρεθύμνου το Σάββατο 3 Απριλίου 2021 κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης και πορείας ενάντια στην καταστολή

Ενάντια στην πανδημία κυριαρχίας και καταστολής…

Ένας χρόνος πανδημίας και… δεν έχουν ληφθεί ουσιαστικά μέτρα από την κυβέρνηση για την αντιμετώπισή της. Τα δημόσια νοσοκομεία καταρρέουν, τα ΜΜΜ ασφυκτιούν, τα σχολεία ανοιγοκλείνουν, οι σχολές παραμένουν κλειστές και «αναμένουμε» μόνο το άνοιγμα του τουρισμού να έρθει πάλι με το κερδοσκοπικό του περιεχόμενο να καταδείξει το οικονομικό κέντρο βάρους των πολιτικών που ασκούνται. Οι άνθρωποι που βιώνουν τη φτώχεια και την ανεργία συνεχώς πληθαίνουν, το καθεστώς εργασιακής ανασφάλειας εδραιώνεται. Η κυβέρνηση επιλέγει να φιμώνει τις φωνές αντίστασης, να περιορίζει τα δικαιώματα και τις ελευθερίες μας, ενώ ταυτόχρονα περνάει το ένα αντικοινωνικό νομοσχέδιο μετά το άλλο.

Ένας χρόνος πανδημίας και… τα καθεστωτικά ΜΜΕ δεν κάνουν άλλο από το να προωθούν την κυβερνητική πολιτική και να συγκαλύπτουν τις εγκληματικές ανεπάρκειές της απολαμβάνοντας βέβαια και τις ανάλογες κρατικές οικονομικές πριμοδοτήσεις. Η πληροφόρηση που παρέχουν είναι κατά βάση μια φιλοκυβερνητική προπαγάνδα, ενώ ειδήσεις που αφορούν φωνές αντίστασης αποσιωπούνται ή διαστρεβλώνονται και η κτηνώδης αστυνομική βία συγκαλύπτεται με αλλοίωση ντοκουμέντων και παραπληροφόρηση. Παράλληλα, όλο και περισσότερο φιμώνονται οι αντικυβερνητικές απόψεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και η λογοκρισία αναλαμβάνει να καλύψει τον χώρο που άφησε ακάλυπτο η καθεστωτική ενημέρωση.

Ένας χρόνος πανδημίας και… η δημόσια χρηματοδότηση σπαταλιέται σε προσλήψεις οργάνων καταστολής και σε αγορά αστυνομικού εξοπλισμού. Σε κάθε γωνία υπάρχει αστυνομία, η οποία αναλαμβάνει να εξασφαλίσει την εφαρμογή από τους πολίτες των παράλογων κυβερνητικών μέτρων, δίνοντας σωρηδόν πρόστιμα, εκφοβίζοντας, εκδηλώνοντας κτηνώδεις συμπεριφορές («περιστατικά» όπως αυτό που συνέβη στη Νέα Σμύρνη παραμένουν «μεμονωμένα» …απ’ άκρη σ’ άκρη της χώρας) και ασκώντας εν τέλει το κρατικό μονοπώλιο της νόμιμης βίας τη στιγμή που κάθε μορφή κοινωνικής αντι-βίας «καταδικάζεται απ’ όπου κι αν προέρχεται». Μάλιστα, η κυβέρνηση φαίνεται να θεωρεί ότι δεν έχει εξαντλήσει την κατασταλτική δυναμική της αστυνομίας και έτσι αποφάσισε να την επεκτείνει και στα πανεπιστήμια σημειώνοντας παγκόσμιο ρεκόρ πρωτοτυπίας στον παραλογισμό της εξουσίας με κατ’ επίφαση στόχο την αναβάθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Η αστυνομία δεν έχασε χρόνο και αμέσως ανέλαβε το σύνηθες έργο της κάνοντας έφοδο σε σχολές και εκκενώνοντας την κατάληψη του ΑΠΘ, παρά τη δημοσιοποιημένη ανακοίνωση της λήξης της.

Ένας χρόνος πανδημίας και… τα πανεπιστήμια παραμένουν κλειστά, ενώ η διά ζώσης λειτουργία των σχολείων αναστέλλεται διαρκώς. Το καθεστώς της τηλεκπαίδευσης, η οποία κάθε άλλο παρά εκπαίδευση είναι, έρχεται και εντείνει τις προϋπάρχουσες εκπαιδευτικές και οικονομικές ανισότητες μεταξύ των μαθητών/-τριών, την ίδια στιγμή που η πραγματοποίησή της μέσω της πλατφόρμας της εταιρείας Cisco Hellas A.E. κάθε άλλο παρά δωρεάν και ασφαλής είναι, όπως αποκαλύφθηκε πρόσφατα με το σχετικό σκάνδαλο. Με σχολεία κλειστά, προωθούνται αντιεκπαιδευτικές πολιτικές μέσω των εσωτερικών κανονισμών που καλούνται να συντάξουν τα σχολεία και των νομοσχεδίων που ψηφίζονται για την αξιολόγηση σχολικών μονάδων και εκπαιδευτικών, εντείνοντας συνολικά το κλίμα αυταρχισμού της κυβέρνησης που νομοθετεί με άξονα τις διεθνείς νεοφιλελεύθερες οικονομικές επιταγές.

Ένας χρόνος πανδημίας και… όλοι/όλες νιώθουμε την εξουθένωση, την κοινωνική απομόνωση και τον φόβο από την επιβολή στις ζωές μας των παράλογων και αυταρχικών κυβερνητικών πολιτικών με το βάρος της ευθύνης μάλιστα να μετακυλύεται «στις πλάτες» της κοινωνίας μόνο για να αποποιηθεί η κυβέρνηση τη δική της ανεπάρκεια. Παράλληλα, όλη αυτή η συνθήκη της από τα πάνω κοινωνικής καταπίεσης και οικονομικής και ψυχοκοινωνικής εξόντωσης έρχεται και συγκαλύπτεται μέσα από την έξαρση συνωμοσιολογικών θεωρήσεων για την κατάσταση που βιώνουμε, θεωρήσεων που θολώνουν την πραγματική ευθύνη ενός εδραιωμένου και διόλου κρυφού συστήματος κρατισμού και καπιταλισμού, αποτρέποντας την ανάπτυξη της ριζοσπαστικής, κριτικής σκέψης ακόμα και τώρα, μέσα στους κρίσιμους καιρούς που διανύουμε για τη βιωσιμότητα της γης και το μέλλον της ανθρωπότητας υπό το καθεστώς εκμετάλλευσης της φύσης και του ανθρώπου από τον άνθρωπο. Ένα σύστημα κυριαρχίας και βίας θα γεννά διαρκώς πανδημίες κοινωνικών προβλημάτων και οι θεωρίες συνομωσίας αλλά και όποιες άλλες προσπάθειες συγκάλυψης και διαστρέβλωσης της πραγματικότητας, δε θα κάνουν άλλο από το να αποπροσανατολίζουν την κοινωνία, να δημιουργούν ανταγωνισμό και πόλωση μεταξύ της κοινωνικής βάσης και να διευκολύνουν τη διαιώνιση της κατίσχυσης των από τα πάνω. Οταν μεγάλη μερίδα της κοινωνίας αμφισβητεί τις ίδιες τις συλλογικές αντιστάσεις και τις αγωνιστικές διεκδικήσεις για έναν καλύτερο κόσμο υιοθετώντας τον καθεστωτικό λόγο για εξάπλωση του ιού μέσω των διαδηλώσεων και των αγωνιστικών κινητοποιήσεων αλλά και το καθεστώτικο «μάντρα» για την αδυνατότητα ενός άλλου τρόπου οργάνωσης των κοινωνικών σχέσεων πέρα από το κράτος και το κεφάλαιο, τότε το μόνο που θα συνεχίσει να εξαπλώνεται θα είναι το καθεστώς της εθελοδουλείας και αυτό που θα εξορίζεται στην αδυνατότητα θα είναι ένας άλλος κόσμος εφικτός που θα βασίζεται στην κοινωνική δικαιοσύνη, την ισότητα και την ελευθερία.

Ενίσχυση του ΕΣΥ

Άνοιγμα σχολείων και πανεπιστημίων με όλα τα απαραίτητα μέτρα

Κατάργηση των αντιεκπαιδευτικών και αντικοινωνικών νομοσχεδίων

Ενάντια στην καταστολή και την τρομοκρατία

Συλλογικές αντιστάσεις – Αυτοοργάνωση – Αλληλεγγύη

Σύλλογος πολιτών για τη μελέτη της ελευθεριακής εκπαίδευσης «Το Σπόρι»

facebook: Το Σπόρι | email: sylspori@gmail.com |blog: paidikostekitospori.wordpress.com

Σχολιάστε