Δημοσιεύθηκε στην Ανακοινώσεις - Ενημερώσεις,Κείμενα

100 χρόνια από τη γέννηση του Μάρεϊ Μπούκτσιν

Σαν σήμερα πριν από 100 χρόνια, στις 14 Ιανουαρίου του 1921, γεννήθηκε ο Μάρεϊ Μπούκτσιν, ο στοχαστής του προτάγματος του ελευθεριακού κοινοτισμού. Ο Μπούκτσιν μέσα από μια ιδιαίτερη διαδρομή σκέψης συνάντησε στο πολιτικό παράδειγμα της άμεσης δημοκρατίας τον τρόπο για τον επαναστατικό μετασχηματισμό του κόσμου. Με τα λόγια του ίδιου, ο ελευθεριακός κοινοτισμός «είναι αναμφισβήτητα μια συγκρουσιακή μορφή αμεσοδημοκρατικής, αντικρατικής πολιτικής. Καθώς στρέφεται προς τον δήμο στην ολότητά του και ακόμα παραπέρα, μεριμνά αναμφισβήτητα για το σπουδαίο ζήτημα της εξουσίας και θέτει τις ερωτήσεις: πού θα πρέπει να υπάρχει εξουσία; Από ποιο τμήμα της κοινωνίας θα πρέπει να ασκείται αυτή η εξουσία;».

Οι κοινοτικοί θεσμοί που δημιουργούν τα κοινωνικά κινήματα, οι άνθρωποι των κοινωνικών αγώνων, στον αντίποδα της κρατικής εξουσίας, είναι αυτοί που καλλιεργώντας διαφορετικές κοινωνικές σχέσεις εντός τους αμφισβητούν στην πράξη και θέτουν σε κίνδυνο την κυριαρχία των εκμεταλλευτικών δομών εξουσίας. Οι κοινοτικές σχέσεις εντός των θεσμών που δημιουργούνται «από τα κάτω» είναι αυτές που διαπαιδαγωγούν πολιτικά τους ανθρώπους σε έναν άλλο τρόπο κοινωνικού συσχετίζεσθαι και διανοίγουν την έννοια και πρακτική της παιδείας στο ευρύ πεδίο της κοινωνικής ζωής μέσα σε όλες του τις εκφάνσεις. Μια δημοκρατική κοινωνία προϋποθέτει και την ίδια στιγμή συνεπάγεται δημοκρατικά υποκείμενα. Τη λογική και πρακτική/πολιτική «ένταση» αυτής της προϋπόθεσης που είναι συνάμα και συνεπαγωγή έρχεται να αναλάβει ως καθήκον μια δημοκρατική παιδεία, εντός αλλά και πέρα του σχολικού θεσμού, μέσα στην κοινότητα και τις πολλές κονίστρες των καθημερινών κοινωνικών σχέσεων, μια δημοκρατική παιδεία που στο εδώ και το τώρα ασκεί μέσα από τη δημοκρατική παιδαγωγούσα πράξη τα υποκείμενα στην άμεση δημοκρατία και στην ιδεολογική/αξιακή προάσπισή της με τις ανάλογες θεσμίσεις σε πολιτειακό επίπεδο.

«Μια πολιτεία ελευθεριακού κοινοτισμού θα ήταν επομένως μια συγκροτημένη κοινότητα – μια κοινότητα που θα δημιουργούσε ορθολογικά και δημοκρατικά το δικό της σύνταγμα και τους δικούς της νόμους˙ της οποίας οι πολίτες θα είχαν διαμορφωθεί ηθικά και διανοητικά από την διαδικασία οικοδόμησης του χαρακτήρα που αποκαλούμε παιδεία˙ και η οποία, εξαιτίας της επάρκειάς της, της ένοπλης εξουσίας της, των δημοκρατικών της θεσμών και της λογικής προσέγγισης των ζητημάτων και των προβλημάτων, όχι απλά μπορεί να αντικαταστήσει το Κράτος αλλά και να επιτελέσει τους κοινωνικά αναγκαίους ρόλους για την κοινότητα που μέχρι πρότινος είχε αναλάβει το Κράτος.» Μ.Μπούκτσιν

Εμπνεόμαστε από τις ιδέες και το πολιτικό πρόταγμα του Μάρεϊ Μπούκτσιν και τιμούμε τη σκέψη του μέσα από όλους εκείνους τους δρόμους στους οποίους πειραματιζόμαστε στην πραγματοποίηση του δημοκρατικού οράματος ως μιας οργανωμένης μορφής ελευθερίας στο συλλογικό και το ατομικό επίπεδο.

Την Κυριακή, 17 Ιανουαρίου, στις 19:00 παρακολουθούμε με μεγάλο ενδιαφέρον τη διαδικτυακή εκδήλωση – συζήτηση που διοργανώνει το Αυτολεξεί με τίτλο «100 χρόνια Μάρεϊ Μπούκτσιν, η πολιτική του κληρονομιά σήμερα», περισσότερες πληροφορίες εδώ: https://www.aftoleksi.gr/…/100-chronia-mpoyktsin-politiki-…/

Σχολιάστε